Despre noi

Comuna Cotnari este situata la nord-vest de Iasi. Aceasta comuna impreuna cu podgoria sa sunt cel putin la fel de vechi ca si capitala Moldovei. Podgoria este atestata din secolul al XV-lea.

Cotnari, comuna ”urbana” importanta in judetul Iasi, este o veche vatra istorica si o renumita podgorie a Moldovei. Aici se afla un puternic centru viticol cu plaiuri vestite, un modern combinat de vinificatie si un centru pomicol. Localitatea se afla situata la 65 km nord-vest de municipiul Iasi si la 400 km de Bucuresti, capitala Romaniei. Calea de acces este pe DN-28 B(E-58), la 11 km de orasul Hirlau si la 16 km de orasul Targu-Frumos. Comuna Cotnari, dupa datele statistice de la Recensamantul populatiei si locuintelor 2011 avea o populatie de 7037 locuitori si o suprafata de 10.353 ha. Se compune din 11 sate: Cotnari, Bahluiul, Hodora, Iosupeni, Carjoaia, Horodistea, Luparia, Valea Racului, Cireseni, Fagat si Zbereni.. Cotnariul are radacini adanci in preistoria Romaniei, cercetarile arheologice demonstrand existenta unor civilizatii dezvoltate:

•  Cultura ”Cucuteni” – mileniul 3-2 i.Hr. prezenta la sud de Cotnari, in asezarea si cetatea neolitica de pe dealul Baiceni, apartine de Eneolitic, fiind renumita pentru arta prelucrarii ceramicii.

•  Cultura ”Hallstatt” – secolul IV-III i.Hr. prezenta la vest de Cotnari, in asezarea si cetatea traco-getica de pe Dealul Catalina, apartine de epoca bronzului si este deosebita prin arta prelucrarii bronzului si mai tarziu a fierului.

Celebra podgorie romaneasca Cotnari era insemnata inca de pe vremea primilor domnitori ai Moldovei. Inca se mai pastreaza aceleasi soiuri traditionale de vita-de-vie ”multiseculare” din care, prin cupajare, se obtine vinul de Cotnari-”Voievodal”. In vechea reteta de vinificatie se amesteca ” multa Grasa si Feteasca, destula Francusa si ceva Tamaioasa ” .

Comuna mai este cunoscuta ca si centru pomicol de seama cu livezi intinse de ciresi, pruni. Aici predomina numeroase livezi cu ciresi, printre care si soiul ”Boambe de Cotnari”, fructele sale fiind intens solicitate pe pietele externe.

Perspectivele de dezvoltare sunt deosebite, spre centru rural modern viti-pomicol,cu valente agroturistice, deoarece comuna Cotnari detine un fond turistic foarte valoros, prin monumentele istorice si vestigiile arheologice reprezentative din zona.

”Monografia comunei Cotnari” – istorie – viata sociala – viticultura

Autor – Dumitru V. Isac

Editura Zona Publishers -2015